zondag 1 mei 2011

Epen-Banneux-Epen

Hoewel de wekker om 05.30 staat sta ik om 4.45 uur klaarwakker naast m'n bed. Slaap altijd 'licht' als ik de volgende dag een fietstocht heb.

Gisteravond besloten om vandaag een variant van Klimmen-Banneux-Klimmen te fietsen. Maar om 06.15 uur belt 'medeMarmotte-ganger' Cees nog op dat hij vanwege rugklachten niet mee zal gaan. Balen natuurlijk.... naar Cees heeft sowieso een hele vervelende week achter zich.
Door een 'ontploffing' is het dak van zijn garage uitgebrand en wel zodanig dat de garage van de grond aan opnieuw opgebouwd moet worden. Hoewel het allemaal relatief goed is afgelopen wil je dit niet meemaken......

We vertrekken om 06.30 uur. Eddie rijdt vandaag wat betekent dat we al om iets over 08.00 uur op de Camping Oosterberg in Epen staan.
Voor het geval er nog iemand sliep op de camping toetert Eddie nog eventjes zodat iedereen deze gehele mooie dag van het zonnetje kan genieten en niet op zijn/haar bedje hoeft te blijven liggen.

We drinken eerst een lekker bakkie koffie bij fam. de Wissel. Kleden ons om en om 09.00 uur staan Jeroen, zijn zoon Martijn, Govert, Eddie, Dick en ikzelf startklaar om Epen-Banneux-Epen te gaan rijden.

Hieronder staat de route tot aan de 'Drolenval' (net na Banneux)
Klik op het fietserlogootje voor de details.


Bij St. Geertruid komen we op het officiële gedeelte van de route. We rijden lekker op het gemak en genieten van het mooie weer en mooie 'vergezichten'. Wanneer het bergop gaat gaan we in 'eigen tempo' omhoog en wachten boven op elkaar om gezamelijk weer verder te gaan.

Wanneer we door het laatst dorp/stad voor Banneux komen snappen we waarom KBK van vorige week geen vergunningen zijn afgegeven om hierdoor te fietsen. De straten zijn opengebroken en als hier duizenden fietsers doorheen moeten word het onverantwoord gevaarlijk.




De laatste beklimming voor Banneux is altijd een heerlijke van zo'n 3 kilometer. Ikzelf schakel terug, trap dan bijna m'n derailleur kapot maar wanneer de ketting goed ligt besluit ik van onderen af als eerste 'de aanval in zetten'.

Dick volgt natuurlijk makkelijk, maar 'onze Eddie' en de rest 'laat het lopen'. We fietsen samen redelijk hard omhoog en dan doet Dick het inmiddels bekende 'schepje erop'. Dit wordt me teveel en hij loopt zo'n honderd meter uit. Dit gat blijft vrij lang zo, maar bovenop zie ik Dick in de verte zo'n 300 meter verder. Achter zie ik Martijn nog aan komen stuiven dus ik moet nog even onder in de beugels om m'n 2e plaats 'veilig te stellen'.

We verzamelen weer en gaan dan in Banneux genieten van een lekkere cappuchino. Het appelgebak wordt vandaag met z'n allen overgeslagen. "Wij zijn echt met de sport bezig", lijkt het!!
Het 2e gedeelte gaat dan van start. De wind hebben we inmiddels tegen en Dick weet nog een leuke klimmetje: "De Drolenval". Wat een pittig ding is dit zeg!! "Bedankt Dick!!"

Jammer is het wel dat we allemaal rechts aanhouden ipv links. Zodoende rijden we alléén het eerste gedeelte van de Drolenval. Govert heeft echter wel links aan gehouden en rijdt deze dus wel helemaal. We raken elkaar kwijt en Jeroen en ik fietsen terug en besluiten dus alsnog het laatse gedeelte te fietsen natuurlijk. En Dick heeft gelijk gehad. Dit is een hele zware, maar vrij lange en uitdagende beklimming.

Vanaf nu gaat het 'wat moeilijker' voor Govert en het tempo wordt begrijpelijkerwijs iets aangepast.
Govert heeft dit seizoen veel minder kilometers gemaakt dan ons, maar deze bikkel gaat gewoon op eigen tempo door en wanneer we bovenop staan te wachten, fietst hij gewoon ditzelfde tempo door zonder verder te wachten op ons.

Het gaat dan kilometers op en af met zoals gezegd een stevige wind tegen. Het einde is in zicht en bij Teuven krijgen we nog een laatste beklimming richting Epen. Hier moet wat mij betreft 'de gaskraan' een laatste keer open.
Dick houdt het tempo strak. Martijn, Jeroen en ikzelf kunnen volgen. Eddie en Govert vinden het wel best en laten 'het lopen'.
Halverwege is het Martijn die als eerste 'past'. Ik zit tot de laatste 2 bochten 'in het wiel', schakel nog wat zwaarder en voer het tempo wat op. Dit wordt Jeroen ook te veel en samen met Dick komen we boven gezamelijk aan. Boven doen we een 'high 5' ten teken dat we weer een 'topdaggie' hebben gehad.

Met een voldaan gevoel weer op de camping. Nog wat drinken en dan snel door naar de snackbar in Epen voor een 'lekker frietje'. Die 'vette hap' gaat er eigenlijk altijd wel in na zo'n dagje 'afzien'. Dan vertrekken richting huis waar we om 19.00 uur weer terug in Sprang zijn.....
Vreemd, als ik thuis op de weegschaal sta ben ik ruim een kilo zwaarder dan vanmorgen. Misschien de volgende keer maar 'een salade' pakken bij de friettent.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten